2011. január 9., vasárnap

Heten négy helyről

Ma este vacsorára hívott hármunkat a cseh professzor, Tony és felesége Joan, egy angol nő. Már mindketten  a 70-es éveikben járnak, de nagyon jól tartják magukat. Már karácsony előtt is náluk töltöttünk egy estét, Lukas és Martin egy hadseregre való krumplisalátával, én pedig mákos bejglivel köszöntöttem őket.
A mai estére Tony elhívta a volt feleségét Dagmart (cseh), és férjét Tom-ot, aki kanadai. Már régen elváltak, 40 éve tart az új házasságuk. De láthatóan nagyon jó barátságot ápolnak, hiszen közös gyerekeik vannak, akiknek velem korú gyerekeik vannak. Nagyon jó kis este volt. Mi főztünk nekik. A fiúk már régóta ígérték a knédli, káposzta, hús kombinációt, és mivel a társaság túlnyomó többsége cseh volt, így nem győztek hálálkodni nekünk a finom vacsoráért.
Nagyon érdekes volt beszélgetni velük. Mind a négyen egyetemi tanárok voltak valamikor, Tony a Conestoga egyetemnek a dékánja is volt 10 évig. Ő és a volt felesége is gépészmérnökök. Hihetetlen jó humoruk van, mind a négyüknek. Olyan energia áradt belőlük, hogy egy percig sem éreztem, hogy nálam majd 50 évvel idősebbekkel beszélek. Elmesélték emigrálásuk történetét, az okait, hogy álltak lábra, miután kijöttek, és hogy mit gondolnak visszatekintve az életükre. Mindannyian elégedettek, belátták, hogy ha otthonukban maradnak, nem jártak volna ennyi helyen, mint eddig. Az angol nő, Joan, indiában született, az apja katonaságnál szolgált, 13 évesen ment vissza Angliába, majd huszonpár évesen pedig Kanadába. Innen még Amerikába költözött 8 évre, majd visszatért ide. Nem semmi élet. Azt kell mondanom, 70 éves koruk ellenére, kiváló egészségnek örvendenek. Szellemileg abszolút frissek, fiatalosak, humorosak. Dagmarék most pl. síelni mennek egy hétre. A mai napig bicikliznek hosszú kilométereket, túráznak, társaságba járnak, teniszeznek...egyszerűen élvezik az életet. Persze azért meg kellett küzdeniük ezért. De legalább ők biztosak lehetnek abban, hogy nem fog nyugdíjas létükre felkopni az álluk. Nagyon szép házban él mindkét házaspár.
Tony, jó cseh emberhez méltóan, este 9-kor komoly közleményt tett közzé: Azt hiszem eljött egy fontos dolognak az ideje. Most vagy megváltjuk a világot, vagy pedig kitölthetek mindenkinek egy whiskey-t, vagy vodkát, vagy brandy-t vagy becherovkát, vagy unicumot, vagy....le sem tagadhatná, hogy Európa egyik legviccesebb népének gyereke. Egyszerűen csak azt tudom mondani, hogy az idős emberek és a fiatalok kölcsönösen jó hatással vannak egymásra. Őket lenyűgözte a kalandvágyunk, a bátorságunk, a sok energiánk, minket pedig a bölcsességük, a humoruk, az eszük, a tapasztalataik. Örülök, hogy ismerem őket.
Sőt, Tony bejelentette, hogy a kalandos utunkról, már tud a cseh.kanadai konzul, és meg szeretne velünk ismerkedni. Azt mondta kíváncsi erre a három merész emberre:).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése